Täta dina fönster – tips och idéer

Täta dina fönster – tips och idéer

Att täta fönster kanske låter enklare än vad det är, om du har erfarenhet av det så kanske du inte behöver så mycket hjälp och tips men är du helt ny på det så kan det vara en fördel om du läser på om hur det fungerar att täta fönster.

En tätning ska se till så att den varma luften från insidan inte ska komma åt den sida av fönstret som är på utsidan. Eftersom den är kall så kan varm luft skapa kondens och göra så att karmen i fönstret blir rutten, är inte tätningen gjord på rätt sätt så kan även värmen sippra ut och det är inte bra för energikostnaderna.

Det är viktigt att listen är placerad på ett sätt så att den pressas ihop när fönstret ska stängas.
Det kan även spela roll hur tätningen görs om det är ett inåtstängande fönster eller utåtstängande. Se till att du har koll på detta, se även till att du vet de exakta måtten på dina fönster innan du köper material, det kan till och med vara så att du behöver flera olika mått. Är du osäker på detta så kan du alltid kontakta en fönsterexpert.

Anlita professionell hjälp

Om du har gamla fönster och märker att de ser slitna ut eller att det upplevs väldigt dragigt i huset så kan det vara dags att kolla över tätningen. Dåliga fönster har som sagt negativa effekter på uppvärmningskostnader men det kan även orsaka en dålig miljö i hemmet.

I vissa fall kan dina fönster vara i så dåligt skick att de inte går att fixa, då är det bättre att uppdatera till hela nya fönster som har bättre egenskaper. En nackdel med att köpa nya fönster är att det kostar mycket mer än att fixa dina befintliga. De nya fönsterna kanske heller inte passar in så bra estetiskt i ditt hus. Det finns äldre fönster som har väldigt bra kvalité, så ett tips kan vara att försöka hitta såna fönster om du vill bevara det gammaldagsa utseendet.

Har du ingen erfarenhet av att byta fönster eller hur du tätar på bästa sätt så är det bättre att anlita professionella fönsterbytare, på så sätt kan du vara säker på att det utförs på ett tryggt och säkert vis. Du kan till och med be företaget komma hem till dig för att se över vilka typ av fönster som passar bäst i ditt hem, om de fysiskt kan se dina fönster så kan de enklare göra en bedömning av vad som behövs göras.

Ett annat tips är att kontrollera dina fönster varje höst innan kylan kommer, då vet du om du behöver fixa till dem innan vintern kommer eller inte. Fönster brukar vanligtvis vara i gott skick i ungefär 10 år.

Kommentarer är stängda.