Träfönster

Träfönster

Idag finns det flera olika material att välja på, men träfönster är fortfarande det vanligaste alternativet för privata villor. Träfönster är en klassisk produkt, och många tycker att det är det enda tänkbara alternativet om man har ett äldre hus. Fönster av trä finns i ett mycket stort utbud, och du har stora valmöjligheter. Vare sig du vill ha moderna fönster, eller tidsenliga spröjsade fönster till ett äldre hus kan du hitta vad du söker. Du kan också välja typ av glas beroende på hur energieffektiva fönster du vill ha. Du kan till och med köpa obehandlade träfönster om du vill välja kulör helt fritt och sätta din egen personliga prägel på fönstret. Kanske funderar du på att välja aluminiumfönster istället, för att slippa underhållet som förknippas med de klassiska träfönstren. Men, då kan det vara bra att känna till att det numera finns träfönster som är aluminiumbeklädda, och därmed har en helt underhållsfri utsida.

Träfönster

Vilket fönster passar dig bäst?

Att byta fönster i huset är en stor investering, och det kräver många beslut för att du ska få ut mesta möjliga av dina nya fönster. Man brukar säga att fönstren är husets ögon, vilket innebär att de faktiskt har en stor betydelse för helhetsintrycket av huset. Det första valet handlar förmodligen om hur fönstren ska se ut. Här är det viktigt att se till husets stil, och kanske också ålder. Träfönster finns i alla tänkbara modeller, från moderna panoramafönster till allmogefönster med spröjs i olika former. Det kan vara bra att titta på andra hus i samma stil och ålder, eller husen i området, för att få en uppfattning om vad som passar just ditt hus. Men, du väljer naturligtvis också efter hjärtat, och köper de fönster du tycker bäst om.

En annan sak att ta hänsyn till är hur du vill att fönstren ska vara upphängda. Vanliga fönster som är höger – och vänsterhängda känns som ett klassiskt val. Dessa ger också det största insläppet om du vill vädra. Men, ett vridfönster kan många gånger vara mer praktiskt, i synnerhet när fönstren ska putsas. Ett vridfönster kan du stå inomhus och putsa på båda sidor, och du slipper hänga ut genom fönstret, eller klättra på stegar utomhus, för att komma åt utsidan. Men, alla fönster behöver inte ens vara öppningsbara. Ett fast fönster är billigare, och kan på vissa platser vara ett bra val. Kanske behöver du inte öppna trappfönstret, eller fönstret bredvid balkongdörren. Här kan det gå att spara en hel del pengar om du väljer något, eller några, fasta fönster.

Sänk värmekostnaden med nya träfönster

Oavsett vilket material du väljer på fönsterkarm och båge, kan du välja energiglas för att få ett bättre inomhusklimat och sänka dina uppvärmningskostnader. Alla fönster har ett u-värde som anger hur bra fönstret isolerar. Ett lågt u-värde betyder bra isolering, och om fönstret har ett u-värde på 1,2 eller lägre klassas det som energifönster. Med nya träfönster av bra kvalitet, och med energiglas, sänker du värmekostnaden samtidigt som du höjer värdet på huset.