Hur räknar man ut hur mycket färg som går åt?

Hur räknar man ut hur mycket färg som går åt?

Ska du måla om i din bostad? Då är det viktigt att du använder dig av rätt verktyg och att du samtidigt väljer en kulör som du kommer trivas med länge. Du bör också se till att du väljer en miljövänlig färg och att du räknar ut färgåtgången innan du åker iväg till färghandeln. Att räkna ut färgåtgången är egentligen inget måste, men nog kommer det med många fördelar.

Om du inte räknar ut hur mycket färg som kommer att gå ut finns det två saker som kan hända. Du kan antingen köpa på dig alldeles för mycket färg så att du har färg ståendes i ditt hem som inte kommer till användning, men du kan också köpa på dig för lite. Köper du för lite färg finns det risk att du inte kan få det resultat som du vill ha. Väggarna kanske blir fläckiga för att det sista lagret färg inte blir tillräckligt eller så hinner du inte måla klart alla väggar överhuvudtaget. För att du ska undvika detta problem bör du således räkna ut hur mycket färg du behöver.

Räkna ut färgåtgången – så ska du göra

Det finns flera sätt att gå tillväga för att räkna ut hur mycket eller hur lite väggfärg du behöver när du ska måla innerväggarna i din bostad. Det enklaste och snabbaste sättet är dock att räkna ut väggytan i det rum som ska målas och, med hjälp av dessa mått, räkna ut färgåtgången. Här nedan berättar vi hur du går tillväga.

Räkna ut färgåtgången - så ska du göra

Väggyta

Börja med att mäta väggens längd på bredden. Det gör du enklast med hjälp av en måttstock eller ett måttband. Detta mått ska du sedan multiplicera med takhöjden, vilket innebär att du även måste mäta väggen lodrätt från tak till golv. Om det finns eventuella dörrar och fönster behöver du räkna ut måtten för dessa och sedan göra avdrag på den totala summan.

Exempel: Du har en vägg som är 3 meter hög och 4 meter bred. Detta ger en total väggyta på 12 kvadratmeter.

Färgåtgång

När du har tagit reda på hur många kvadratmeter väggen är ska du räkna ut färgåtgången. Det gör du genom att dividera hela väggytan med siffran 6. Om du, enligt exemplet ovan, har en väggyta som är 12 kvadratmeter kommer du således behöver 2 liter färg för att täcka väggen. Har du en total väggyta på 18 kvadratmeter och dividerar det med 6 behöver du istället 3 liter färg.

Tycker du det är jobbigt att räkna ut färgåtgången på egen hand finns det dessutom många bra onlineverktyg som du kan använda dig av. Observera att dessa verktyg ändå kräver att du vet måtten på rummet eller väggen som du ska måla.

Kommentarer är stängda.