Aluminiumfönster

Aluminiumfönster

Det finns många olika typer av fönster att välja bland, både vad gäller material, modeller och funktion. Även om träfönster fortfarande är vanligast, ser man nu mer och mer av aluminiumfönster även på privata villor. Ett aluminiumfönster är ett fönster där både karm och båge är tillverkade av aluminium. Det finns också fönster av trä som har en yttre beklädnad av aluminium, men i ett rent aluminiumfönster är hela konstruktionen alltså av aluminium.

Många fördelar med aluminiumfönster

Ja, aluminiumfönster har många fördelar som gör att de står sig bra i konkurrensen mot traditionella träfönster. Den största fördelen är kanske att dessa fönster är, i princip, underhållsfria. Du behöver aldrig slipa, skrapa och måla ett aluminiumfönster. Du kan få fönstret i vilken färg du vill, det finns tusentals kulörer att välja på. Det går också att välja en färg på insidan och en annan på utsidan. Det är med andra ord fönster som du kan använda för att sätta en personlig stil på ditt hus. Aluminium gör det möjligt att använda smala och smidiga karmar även till stora glasrutor, vilket både ger ett större ljusinsläpp och ett smäckrare intryck. Detta är en av orsakerna till att man så ofta använder aluminium till fönster på offentliga byggnader.

fördelar med aluminiumfönster

Aluminiumfönster med kärna av trä

Som nämnts ovan finns det också en annan variant av aluminiumfönster, som bygger på ett träfönster som bekläds med aluminium. Detta ger ett stabilt fönster som tack vare den aluminiumklädda utsidan är både väderbeständigt och underhållsfritt. Dessa fönster kommer med både trä- och aluminiumfönstrets fördelar.

Spara energi med nya fönster

En av de vanligaste orsakerna till fönsterbyte är att man vill öka energieffektiviteten och sänka uppvärmningskostnaderna. Gamla fönster är ofta dragiga och så mycket som en tredjedel av värmen från uppvärmningen i huset kan gå förlorad genom dåligt isolerade fönster. När du har gjort ditt val av material är det dags att se på vilken typ av glas du vill ha. Aluminiumfönster finns med både 2-glas och 3-glas, och i olika energiklasser. Alla fönster ska märkas med ett u-värde, och detta talar om hur isolerande fönstret är. Ett lågt u-värde är ett tecken på bra isolering. För att ett fönster ska få kallas energifönster ska u-värdet inte ligga högre än 1,2.

Fönster som har ett u-värde på högst 0,9 klassas i energiklass A, och är alltså ett väldigt bra alternativ om du vill ha ett så energieffektivt fönster som möjligt. Andra värden som kan vara bra att känna till, och titta på, är det så kallade transmittansvärdet. Detta talar om hur bra fönstret släpper in ljus och värme utifrån. Rekommendationerna från Energimyndigheten är att ett bra fönster ska släppa in minst 52% av inkommande solenergi och 63% av dagsljuset. Ett aluminiumfönster med lågt u-värde och rekommenderade transmittansvärden ger dig alltså de bästa förutsättningarna att få ett bra inomhusklimat samtidigt som du sänker dina uppvärmningskostnader. Men, tänk på att det inte bara är själva fönstret som avgör hur stor energibesparingen blir. Det är också viktigt att fönstret monteras korrekt och att utrymmet mellan fönster och vägg isoleras.