Verktyg vid byte av fönster

Verktyg vid byte av fönster

Att äga sitt eget hus kommer med sina ansvarsområden eftersom du själv behöver stå för underhållet av huset. En del som kan behövas bytas ut av olika anledningar är husets fönster. Men att byta ut fönstren på egen hand är lättare sagt än gjort. Det gäller särskilt för dig som inte har gjort det innan. Är du händig och har ambitionen att fixa fönstren själv så finns det stora möjligheter för dig att göra det. I denna artikel kommer du att få veta allt om vad du behöver till hur du går tillväga för att byta fönstren på ditt hus.

Rätt verktyg

Till att börja med behöver du ha ett gäng verktyg i din ägo och nära till hands för att underlätta fönsterbytet. Här är en lista över de verktyg du behöver för att kunna genomföra fönsterbytet:

  • Tumstock
  • Vattenpass
  • Kofot
  • Hammare
  • Stämjärn
  • Skruvdragare/skruvmejsel
  • Borr (exempelvis slagborr om fönstret sitter vid en betongvägg eller en trä/metallborr)
  • Montageverktyg
  • Vinkelhake

Om du inte redan har de verktyg som krävs behöver du införskaffa dem. Du kan köpa verktyg online om du vill handla allt från ett och samma ställe.

Så här gör du för att byta fönster.

Så gör du

Förutom att du behöver ha verktygen vi listade ovan behöver du givetvis också ha ett fönster, drevningsremsor samt en fönsterkarm. Det är viktigt att du har rätt sorts fönster och en passande karm. Samt att du har mätt ordentligt innan du byter fönstret för att säkerställa att det kommer passa. Sedan är det dags att byta ut fönstret. I följande text går vi kort igenom hur du steg för steg gör för att byta ut ditt fönster.

1. Avlägsna fönsterfodret
Använd en hammare och ett stämjärn för att ta bort fönsterfodren.

2. Lyft av fönsterbågarna
Greppa gångjärnen för att försiktigt avlägsna fönsterbågarna.

3. Avlägsna karmsidostyckena
Använd en skruvmejsel för att ta loss karmsidostyckena. För att lättare få loss dem kan du använda en såg och såga på mitten för att få bort sidostyckena enklare. Därefter kan du använda en kofot för att få loss dem ordentligt.

4. Sätt in den nya fönsterkarmen
Lyft försiktigt in den nya fönsterkarmen.

5. Få fast fönsterkarmen
Du kan använda kilar eller nivåskruvar för detta steg. Om du använder kilar ska du sätta fast karmen med två kilar upptill och två kilar nertill. Sätt fast sidan med gångjärnet först. Kolla en extra gång så det ser jämnt ut.

6. Dubbelkolla fönsterkarmen
Använd ett vattenpass för att säkerställa att fönsterkarmen sitter helt vågrätt. Använd sedan en stor vinkelhake för att säkerställa att fönsterkarmen är i rät vinkel. Du kan också använda dig av korsmätningsmetoden för att vara säker på att diagonalerna är jämna.

7. Sätt fast distansklossar
Sätt fast två distansklossar på den längsgående sidan av fönsterkarmen. De ska sitta någon centimeter över och under bågramen.

8. Sätt fast skruvar
Om det inte redan finns skruvhål längs fönsterkarmen ska du markera på egen hand med hjälp av spik. Sedan fäster du karmskruven på varje sida. Sedan använder du en skruvdragare för att fästa skruven.

10. Täta fönstren
Täta alla springor i fönsterkarmen med hjälp av valfri tätning.

11. Sätt fast fönsterfodren
Sista steget är att spika fast fönsterfodren med hjälp av hammare och spik.

Kommentarer är stängda.