Tips inför fönsterbyte

Tips inför fönsterbyte

Att byta fönster är ett stort projekt, och ofta också en stor investering för den enskilde husägaren. Därför är det bra att läsa på och vara så bra förberedd som möjligt inför bytet. Det allra viktigaste är förstås att välja fönster, och det är inte helt lätt med tanke på det stora utbudet av fönster som finns på marknaden idag. Energieffektivitet och pris är kanske de parametrar man ser till i första hand, men det finns också annat att tänka på innan du bestämmer dig. Material, underhåll och utseende spelar också stor roll, och eftersom fönstren sägs vara husets ögon, kan de göra mycket stor skillnad för helhetsintrycket av huset. Du kan köpa fönster i trä, aluminium eller pvc-plast, och alla har olika egenskaper som gör att de passar för olika typer av hus, och för olika behov.

Vem ska göra jobbet

En av de viktigaste frågorna är förstås vem som ska göra jobbet. Ska du byta fönstren själv behöver du inte ta hänsyn till när det finns hantverkare tillgängliga, så du kan beställa fönster och göra bytet när det passar dig. Tänker du anlita professionell hjälp kan det vara bra att kontakta företaget i god tid, så att du vet när du kan få hjälp och när du behöver ha fönstren tillgängliga.

Att beställa fönster

När du vet vilka prioriteringar du vill göra är det dags att titta på de olika fönster som erbjuds. Utbudet är enormt, och du kan välja bland energisnåla eller miljövänliga fönster. Fönster i klassisk design, underhållsfria eller självputsande. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

När du vet vilken typ av fönster du vill ha är det dags att mäta, och om du vill att det nya fönstret ska sitta på samma plats som det gamla gäller det att mäta noggrant. För att slippa göra större ingrepp i fasaden är det viktigt att måtten verkligen stämmer överens med måtten på den befintliga fönsterkarmen. Enklast är det förstås att ta en professionell hantverkare till hjälp för att mäta. Om du vill göra det själv finns ofta information om hur man går till väga på fönsterförsäljarnas broschyrer eller beställningsformulär.

De flesta fönstertyper kommer i olika standardstorlekar, men det går också att specialbeställa om du behöver fönster i andra mått. Det blir förstås dyrare, men det ger dig möjligheten att få fönstren exakt som du vill ha dem.  Det går också att beställa fönster med en hel rad olika inbyggda finesser. Det kan handla om sådant som låsanordningar och säkerhetsspärrar, eller fasta eller löstagbara spröjs. Men, det kan också röra sig om specifika egenskaper, som exempelvis säkerhetsrutor, insynsskyddade glas, självputsande glas eller solskyddsrutor.

Bra att tänka ett steg till

Det finns alltså mycket att ta hänsyn till, och många beslut att ta, när man ska beställa nya fönster.
Att ett fönster ska gå att öppna ser de flesta kanske som en självklarhet. Men, behöver du verkligen kunna öppna alla fönster? Kanske fungerar det lilla trappfönstret lika bra även om det är fast monterat. Fasta fönster kan vara ett bra budgetalternativ, i alla fall till en del av de fönster som ska bytas. Fasta fönster har dessutom smalare karmar, vilket gör att ljusinsläppet blir större.

Om du väljer fönster som kommer att förändra husets karaktär, kan det vara bra att ta reda på om du behöver godkännande från kommunens byggnadsnämnd. Vissa förändringar kräver ett godkännande, men kravet kan variera mellan olika kommuner. Så ta reda på hur det ser ut i just din kommun, innan du beställer fönster som gör stor skillnad.

Fönster och uppvärmning

I de flesta fall görs fönsterbytet i första hand för att försöka få ner uppvärmningskostnaden, och skapa ett bättre inomhusklimat. För att få reda på hur bra ett visst fönster isolerar, får du titta på fönstrets u-värde. Alla fönster ska vara märkta med ett u-värde, och de kan även vara märkta med energiklass även om det inte är ett tvång. U-värdet ska vara så lågt som möjligt, ju lägre u-värde desto bättre isolerar fönstret. Fönster som har ett u-värde på 1,2 eller lägre klassas som energifönster. Ligger värdet på 0,9 eller lägre har fönstret energiklass A. Men, fönstret ska ju inte bara isolera, det ska helst också släppa in ljus och värme utifrån.

Hur bra ett fönster är på just detta anges i det som kallas transmittansvärde. Energimyndigheten rekommenderar att ett bra fönster ska släppa in minst 52 % av den inkommande solenergin, och 63 % av dagsljuset. Vid dessa insläppsvärden räknas fönstret som energieffektivt. Men, när det gäller värmen i huset, och i förlängningen, uppvärmningskostnaden är det faktiskt inte bara fönstrets u-värde och transmittansvärde som avgör. Monteringen, och tätningen runt fönstret, har också en betydande påverkan på energieffektiviteten. Därför kan det vara lönsamt att låta en professionell installatör montera fönstren, om du inte vet med dig att du kan göra jobbet på ett bra sätt själv. Tänk också på att kolla tätningslisterna regelbundet, eftersom dessa också bidrar till energieffektiva fönster.