Takfönster
Om du vill ha ett större ljusinsläpp i rummet, eller om det helt enkelt inte finns plats för ett vanligt fönster, kan takfönster vara ett bra alternativ. Ett takfönster kan faktiskt ibland erbjuda dubbelt så stort ljusinsläpp som ett vanligt fönster monterat i fasaden. Det finns många olika typer av takfönster att välja på, både då det gäller utseende och funktion. Du kan, till exempel, välja mellan ett topphängt fönster, ett pivåhängt eller helt enkelt ett fast fönster. Om du vill ha ett öppningsbart fönster, men det är svårt att nå fönstret kan du välja ett motordrivet som öppnas med fjärrkontroll.
Var passar takfönster?
De flesta tänker kanske på takfönster i vindsvåningar, eller badrum utan möjlighet till fönster i fasaden. Och där är denna typ av fönster ett utmärkt alternativ, ibland kanske till och med det enda. Men, det blir allt vanligare att man installerar takfönster i vanliga villor, och flerfamiljshus, där det finns rum med stor takhöjd. Med ett takfönster går det att låta det naturliga ljuset nå långt in även i stora rum.
Att takfönster släpper in mycket ljus vet de flesta, men det kanske inte är lika bekant att du kan vädra genom huset både snabbt och effektivt om du har både fasadfönster och takfönster. Tillsammans skapar de en skorstenseffekt som ger självdrag, och därför vädrar på ett extra effektivt sätt.
Det finns, som sagt, ett stort utbud av takfönster. Vilket du ska välja beror till stor del på var du vill ha fönstret och hur taket är utformat. Det finns fönster både för platta och profilerade tak, och för takkupor, bara för att nämna några exempel. det finns också fönster som kombinerar tak- och fasadfönster. Oavsett hur ditt hus ser ut kan du hitta ett lämpligt takfönster, och på så sätt få ett ljusare och luftigare hem.
Att välja typ av takfönster
De vanligaste typerna av takfönster är de topphängda och de pivåhängda. Ett topphängt takfönster sitter fast med gångjärn i överkanten, och fungerar ungefär som ett sidohängt fasadfönster, fast med öppningen neråt. Ett pivåhängt fönster är av samma princip som ett vridfönster. Det är fäst i sidorna och kan vridas upp och ner för att reglera öppningen. Det är mest en smaksak vilket man väljer, men ett pivåhängt fönster är lättare att hantera när man ska putsa fönstret. Pivåfönstret är också mer flexibelt när det gäller takets lutning. Dessa fönster fungerar bra på tak med lutning upp till 90 grader, medan ett topphängt fönster oftast inte klarar mer än 50 graders lutning. Så här kan alltså takets lutning vara avgörande för vilken typ av takfönster du bör välja.
Ett vanligt takfönster ser ut, och fungerar, ungefär som ett vanligt fasadfönster med den skillnaden att det sitter monterat i taket. Är taket flackt kan du med fördel välja en takkupa / takkupol. Det finns också takfönster som fungerar som öppning för en liten balkong om du vill ha ditt takfönster i anslutning till fasaden. Att installera ett takfönster kan vara lite besvärligare än att sätta in ett vanligt fönster, så det kan vara bra att ta professionell hjälp.